Székesfehérvári Sóstói Stadion rekonstrukciójának tartószerkezeti terveit (engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció) irodánk munkatársai készítették:

Építészet: SAMO Tervező és Ingatlanfejlesztő Kft.

Ügyvezető igazgató: Kókány Győző

Felelős tervező: Streit Ágnes

Építész tervezők: ifj. Burits Oktávián, Péterfy László

Tartószerkezet: Exon 2000 Kft

Felelős statikus tervező: Szántó László

Vezető statikus tervező: Pataki Bottyán

Statikus tervezők: Hajtó Zoltán, Kovács László

A Videoton stadion rekonstrukciójának, átépítésének tervezésénél fontos szempont volt, hogy a stadion tömegét építészeti eszközökkel is a környezetbe illesszék. Az új építésű lelátókaréjt körülvevő kiszolgáló egységek zöld tetős kialakítása a régi földsáncra épített eredeti lelátó látványát idézi.

Az egységes dombsáv adja a stadion alépítményét, így a stadion – környezetéhez képest kimagasló tömege – jól illeszkedik az intenzív zöldfelületbe. A zöld alépítmény fölött a stadion négyszögletes, szigorú tetőformáját filigrán acél tartószerkezet szegélyezi, „meglebegtetve” a tetőidomot.

A Videoton stadion tervezett kialakításában 14 ezer néző befogadására alkalmas, UEFA 4-es kategóriába tartozó modern, többfunkciós létesítmény épül Fehérváron. Válogatott találkozók, Európa- és világbajnoki selejtezők és csoportmérkőzések, Bajnokok Ligája-csoportmeccsek és az egyenes kieséses szakaszban játszandó találkozók lebonyolítására is alkalmas lesz az új stadion (a BL-ben csak a negyeddöntőtől nem rendezhetnének itt meccseket, a befogadóképesség korlátai miatt).

A száz százalékban fedett lelátókkal körülvett pályán U19-es és U21-es világbajnoki mérkőzéseket is játszhatnak az előírások szerint. A stadionra a multifunkcionalitás is jellemző lesz, rendezvénytér és egy ötszáz fős konferenciaterem is lesz az arénán belül.

A Stadion történetéről a Videoton klub hivatalos honlapján az alábbiak olvashatók:

„1967-től megszakítás nélkül Sóstón játszik a csapat. 1975 őszén ismét átalakítást végeztek, az állóhelyet bővítették.1978-tól esti mérkőzésre is alkalmas a pálya. Négy évvel később újabb modernizálás következett. 1982-ben újra átalakították a stadiont, amely akkoriban az ország egyik legszebb sportlétesítménye volt. A legutóbbi felújítás során, 2002-ben a stadion Bajnokok Ligája mérkőzésekre is alkalmas kialakítást nyert el.

A régi főlelátót teljesen lebontották, s az új, korszerű építményt 2005-ben adták át. Az átépített létesítményben a nézőtér egyharmada fedett, kiépítették az egyedi beléptető, és térfigyelő rendszert, van irányító helység, külön helyet alakítottak ki a sajtó és a VIP vendégek számára, s a többi igen szigorú UEFA előírásnak is maradéktalanul eleget tettek. Ezáltal a stadion minden nemzetközi előírásnak megfelel és a hazai mérkőzéseken túl akár komoly nemzetközi összecsapások színhelye is lehetett. 2010-ben valamennyi szektort székekkel szerelték fel, a bővítés nyomán a Sóstói Stadionban összesen 13 908 ülőhely várta a szurkolókat.”

A jelenleg tervezett átalakítással napjaink nemzetközi elvárásainak megfelelő stadion kiépítésére kerül sor. A tervezett stadion egy futballpálya köré szervezett körbefutó fedett Lelátókaréjjal rendelkezik, melynek a nyugati hosszoldalon meglévő Fejépülethez csatlakozik. A Lelátókaréj közvetlenül csatlakozik a meglévő, átalakítandó Fejépülethez. A Lelátókaréj és a Fejépület előtt kialakítandó lelátó együttesen ~14.300 férőhelyet biztosít.

A körbefutó lelátót és a fejépületet egy egységes megjelenésű acélszerkezetű lefedés és homlokzati megjelenítés fogja össze egy egységes épülettömeggé. A Lelátó, a Fejépület és az ezeket egységes megjelenítéssel lefedő acélszerkezetes tető egymáshoz szervesen kapcsolódó egysége adja a stadionépület egészét.

A meglévő Fejépület és pályaszint határozza meg a tervezett épületegyüttes terepszinthez való illesztését. A pálya – a meglévő állapotot megtartva – a Fejépület -1 szinti padlóvonalához igazodik, míg a Lelátókaréj belső kerengőjének padlósíkja ehhez képest megemelésre kerül, biztosítva ezzel a kerengőből a lelátóra való lépcső nélküli kijutást.

A Lelátókaréj körül – megtartva a jelenlegi földrézsűs lelátó jellegét – egy földrézsűs feltöltéssel fedett körbeforduló külső kiszolgáló építménysor kerül kialakításra. A belső fedett kerengőre az ezeken átvezető “alagutak” segítségével lehet bejutni.

A Fejépület előtti részleges parkolófödém (0 szint) az eredeti elképzeléshez hasonlóan a teljes épület szélességében kialakításra kerül. A főhomlokzaton meglévő lépcsőházi blokkok visszabontásra kerülnek, helyettük egy központi közlekedőmag kerül kialakításra. A Fejépület előtti jelenlegi lelátószerkezet visszabontásra kerül, helyette új, a mai elvárásnak megfelelő lelátószerkezet kerül kiépítésre. A főhomlokzat jelenlegi részlegesen konzolos szerkezeti kialakítása az összes födémszint konzolos kiegészítésével egységesítésre kerül, mely lehetővé teszi az egységes homlokzat kialakítását.

LELÁTÓKARÉJ TERVEZETT KIALAKÍTÁSA:

A Lelátókaréj egy síktöréssel, 23, ill. 33°-os szögben kialakított lelátója “C” alaprajzi elrendezésben fordul körbe a pálya körül, melyet a Fejépület előtti lelátótól a pályára bevezető bejáratok választanak el. A lelátók a hossz- és rövid oldalakon merőlegesen futnak le a pálya irányába. Az oldalak között a lelátó 45°-os átfordulású. A lelátókaréj 24 széksorral került kialakításra, melyek dőlésszögének változása a pálya láthatóságának szabályait követi.

A lelátók feletti kerengő a szélső pilléren konzolosan túlnyúlóan kerül kialakításra. A Lelátókaréjhoz kapcsolódóan, azon kívül körbevezetve egy földfeltöltéses kiszolgáló építménysor készül. Az építménysor és a lefutó lelátó között egy belső kerengő kerül kialakításra.